keresési feltétel:

Agilis vezető vagy?


Az agilis vezetők lehetőségteremtők és bomlasztók egy személyben. Mit is jelent ez? Rád melyik jellemző inkább?

Ha igen, inkább lehetőségeket teremtesz vagy bomlasztasz? 

Az agilis vezető összekapcsolt vezető. Mit is jelent ez? Lehetőségteremtők és bomlasztók egy személyben.

Simon Hayward Az agilis vezető című könyvében elmagyarázza, hogy ezek a vezetők olyan szervezeteket hoznak létre, amelyek soha nem tapasztalt változások és ügyféligények esetén is képesek alkalmazkodni és átalakulni. Emellett bomlasztók is, tehát paradox módon készen állnak arra, hogy megkérdőjelezzék és újra alkossák magukat és a szervezetüket, akár a kollégák neheztelése ellenére is. 

Tehát lehetőségteremtők és bomlasztók egy személyben. De melyik dominál benned? Hol érdemes fejlődnöd? Az alábbi diagnosztizáló kérdőív segít eligazodni.

Olvasd el az állításokat és jegyezd meg, hogy mely állításokat érzed egyértelműen rád jellemzőnek. Add össze, hogy az egyes oszlopokban hány állítás volt rád jellemző, és ahol magasabb értéket kapsz, az jelenleg a dominánsabb éned.  

Agilis vezető kérdőív

Mit tesznek a lehetőségteremtők?  Mit tesznek a bomlasztók?
1. Beszélek az emberekkel a céljainkról, hogy mindannyian tudjuk, miért fontos, amit teszünk.  1. Értelmezem a változó ügyféligényeket.
2. Világos irányt mutatok, hogy biztosítsam a prioritások összhangját az egész szervezetben.  2. Rendszeresen megkérdőjelezem a status quót. 
3. Gyakran beszélek az ügyfelekkel.  3. Megtöröm a bürokráciát, és újragondolom az operatív modellt, hogy hatékonyak legyünk. 
4. Megfelelő szociális képességeim vannak, hogy empátiával meggyőzzek másokat a változtatás szükségességéről.  4. Megbontom a különálló vállalati funkciókat, és megkérdőjelezem a törzsi gondolkodást.
5. Következetesen hiteles vagyok.  5. Kreatívan gondolkozok. 
6. Képzem a csapatomat, hogy fejlesszem a képességeiket, és hogy több felelősséget vállaljanak.  6. Merész vagyok és felvállalom a radikális lehetőségeket. 
7. Következetesen decentralizálom a döntéshozást, hogy szerepvállalásra ösztönözzek másokat.  7. Optimista vagyok és bízom a jövőben.
8. Hatékonyan alakítok ki együttműködést, hogy különböző embereket összehozva elérjük a közös céljainkat.  8. Eltökélt vagyok, hogy áttörést érek el és teljesítem a küldetést. 
9. Bátorítom az embereket, hogy tanuljanak a hibáikból.  9. Gyorsan alkalmazkodom a külső környezet változásaihoz. 
10. Bátorítom azt, ami a legjobb másokban.  10. Inspirálok másokat, hogy lépjenek át a korlátokon, és találjanak új módszereket a feladatok elvégzéséhez. 

Forrás: Simon Hayward: Az agilis vezető

Rád jelenleg melyik lett jellemzőbb inkább? Természetesen egyik sem jobb, mint a másik. A kérdőív abban segít, hogy az egyes szempontok által tudatosítani tudd erősségeidet. Azok az állítások, amelyek meg nem igazak rád azonosíthatók, mint fejlesztendő területek, hogy agilis vezetővé tudj válni. Másik cikkükben más szempontok alapján foglalkozunk ezzel a témával.

Szerző: Danka Zsuzsa


Megosztás


Tetszett? Akkor ezeket is nézd meg!


Konfliktusmegoldás háromszögek segítségével
A cikkben a konfliktusmegoldás két innovatív eszközét mutatjuk be: a dráma-, és a felhatalmazás háromszögét.

A kultúraváltás elfogadása és ösztönzése
Kultúraváltás sikeres vezetése: hogyan hajtsd végre és teremtsd meg az elfogadást és az összhangot? A helyes vezetői lépések megismerése.

A tönkrement kultúra ellenszere
Cikkünk mélyrehatóan feltárja a kultúra váltás rejtelmeit és bemutatunk egy elengedhetetlen lépést, amely segít a változásban.


Kapcsolat


Következő lépések
Írj egy üzenetet nekünk
Mi felvesszük veled a kapcsolatot 48 órán belül