keresési feltétel:

A Beyond Budgeting alapjai


A Beyond Budgeting – ahogy a név is mutatja - jóval túl mutat a költségtervezésen. Egy teljes menedzsment modellt foglal össze.

A Beyond Budgeting – ahogy a név is mutatja - jóval TÚL mutat a költségtervezésen. Egy teljes menedzsment modellt foglal össze, tizenkét alapelvvel, amelyek vezetési elveket és irányítási folyamatokat is tartalmaznak.

Beyond Budgeting alapelvek 

Az elmélet szerint az agilis transzformáció sikeréhez a költségvetési gondolkodásmód és folyamat megváltoztatása egyaránt szükséges. Ajánlásokat fogalmaz meg, hogy hogyan kell megváltoztatni a vezetést és az irányítási folyamatokat következetes módon, annak érdekében, hogy alkalmazkodóbb és emberibb legyen a szervezet.  A Beyond Budgeting elvei azokban az időkben születtek, mint az Agilis Kiáltvány pontjai, rengeteg párhuzam is felfedezhető. Vannak olyan pontok, amelyek a vezetési alapelvekhez kapcsolódnak és olyanok is, amik a menedzsment folyamatokhoz. Viszont közös elv, hogy mind a két oldalon kell változtatni.  

Hiába beszélünk értékekről, transzparenciáról, ha a menedzsment folyamatoknak teljesen más üzenete van. Azokat is meg kell változtatni, hogy jobban visszatükrözze, amiket mondunk és gondolunk az emberek vezetéséről.  

Más szavakkal, amit hirdetünk a bal oldalon, az a gyakorlatban a folyamatokban valósul meg a jobb oldalon. Egy szemléletes példa, ami a két oszlop közötti kapcsolatot a leginkább megmutatja, hiába hangsúlyozzuk sokat “csapatot, közös érdekeket és célokat, az együttműködést”, ha egyéni bónuszt kapnak a kollégák.  

Bjarte Bogsnes, a Beyond Budgeting Institute elnöke például ebben az előadásában is kifejti az alapelvek és a gyakorlatok összekapcsolása kapcsán, hogy a pénzügyi területnek és a HR-nek együtt kell dolgoznia, hogy meg tudjon valósulni az üzleti agilitás.  

Hagyományos menedzsment vs. Beyond Budgeting 

A hagyományos menedzsment szemlélet alapját képezi, hogy az embereket és a jövőt irányítani lehet és kell. A hagyományos menedzsment: merev, részletes, éves, szabályokon alapuló, parancsoló és irányító, akár titkolózó is lehet.  

Bjarte egy közlekedési példán keresztül hasonlítja össze a két felfogást. Hiszen a vállalati működésben és a közlekedésben is fontos a biztonság és a jó teljesítmény.

A jelzőlámpa esetében, ami irányítja a közlekedés teljesítményét máshol van, az is, aki programozta. Ráadásul olyan információk alapján működik, ami nem a pillanatnyi forgalom alakulását tükrözik vissza. Bjarte szerint ez jól modellezi a szabályokon alapuló menedzsmentet. 

Ezzel szemben, a körforgalomban az autóvezetők irányítanak, valós idejű információk alapján. Maga a körforgalom csak a kereteket biztosítja ahhoz, hogy a sofőrök jól teljesítsenek. Teljesítményt tesz lehetővé, de nem irányítja azt. A körforgalom tulajdonképpen egy önszabályozó rendszer, hiszen több az interakció a többi vezetővel. Így az egyéni értékek és gondolkodásmód sokkal jobban előtérbe kerülnek.  

Melyik a hatékonyabb? Bizonyítottan a körforgalom. Melyikben nehezebb vezetni? A körforgalomban. A tizenkét alapelv abban segít, hogy több körforgalom legyen! 

Szerző: Danka Zsuzsa


Megosztás


Tetszett? Akkor ezeket is nézd meg!


Konfliktusmegoldás háromszögek segítségével
A cikkben a konfliktusmegoldás két innovatív eszközét mutatjuk be: a dráma-, és a felhatalmazás háromszögét.

A kultúraváltás elfogadása és ösztönzése
Kultúraváltás sikeres vezetése: hogyan hajtsd végre és teremtsd meg az elfogadást és az összhangot? A helyes vezetői lépések megismerése.

A tönkrement kultúra ellenszere
Cikkünk mélyrehatóan feltárja a kultúra váltás rejtelmeit és bemutatunk egy elengedhetetlen lépést, amely segít a változásban.


Kapcsolat


Következő lépések
Írj egy üzenetet nekünk
Mi felvesszük veled a kapcsolatot 48 órán belül