keresési feltétel:

Delegációs Póker - Agilis eszköz a felhatalmazásra


A Delegációs Póker arra használható, hogy egyértelműen tisztázni tudjátok ki miért és milyen szinten felelős a szervezetben, csapatban.

A Delegációs Póker arra használható, hogy egyértelműen tisztázni tudjátok ki miért és milyen szinten felelős a szervezetben, csapatban. Kiváló eszköz arra, hogy nagyobb elköteleződésre és bevonódásra ösztönözzétek a munkatársakat. 

Delegációs Póker, mint agilis eszköz 

A Delegációs Póker célja, hogy egy kontrollált környezetben csapatszinten lehessen bevezetni a döntés- és feladatdelegálás kultúráját. Emellett egy jó kollaborációs játék is. Sok csapat mindenféle pontgyűjtés és versenyzés nélkül játssza, és inkább úgy tekintenek rá, mint egy beszélgetés kiindulópontjára, aminek a fő témája, hogy kinek és mit kell csinálnia.   

Ugyanis a delegálás nem egy fekete-fehér, kétoldalú dolog. Rengeteg „szürke árnyalat” létezik a diktátor és az anarchista között. 

  1. A delegálás egy lépésről-lépésre zajló folyamat. Ellenőrzötten és fokozatosan kell átadni a felelősséget másoknak. 
  2. A delegálás kontextusfüggő. Annak ellenére, hogy az a legjobb, ha a lehető legtöbb feladatot delegáljuk, ha túl messzire megyünk, akkor káosz alakulhat ki.  

Ez az eszköz a főnökeinkkel folytatott megbeszélések egyik alaprugójává válhat, hiszen a módszer rendkívül könnyen bekonvertálható a RACI Mátrixba. 

Hogyan használjátok a Delegációs Pókert? 

Minden csapat másként használja ezt az eszközt, így akár követhetitek a cikkben leírt általános szabályokat, vagy kitalálhattok saját szabályokat is. A lényeg az, hogy megszervezzétek, hogy hogyan tekintesz te és az egész csapat a delegációra és az önszerveződésre. 

Kezdjétek azzal, hogy készítetek egy listát azokról az előre meghatározott esetekről vagy szituációkról, amelyekben olyan delegálási szabályokat, folyamatokat szeretnétek bevezetni, amik pontosan meghatározzák, hogy kinek és mirevan befolyása. Ez a projekttervezéstől és a hatáskörtől egészen az új csapattagok felvételéig terjedhet. 

A csapat tagjait három-hét fős csoportokba kell szervezni. Minden csapattag kap hét darab kártyát, amelyek 1-től 7-ig vannak megszámozva. A kártyán található számok a delegáció hét szintjét jelentik:   

1. Megmond: Döntök és majd elmondom a többieknek. (A delegáló dönt és megmondja a döntést a delegáltnak) 

2. Elad: Kipróbálom, majd eladom a többieknek. (A delegáló dönt, de “eladja”, megmagyarázza a döntést a delegáltnak.) 

3. Konzultál: Konzultálok velük, majd eldöntöm. (A delegáló megbeszéli a delegálttal (kikéri a véleményét), majd dönt) 

4. Egyetért: Együtt döntünk (A delegáló és a delegált együtt dönt, ebben a helyzetben mindenkinek azonos szavazati joga van) 

5. Tanácsol: Tanácsot adok, de a többiek döntenek. (A delegált tanácsot ad a delegáltnak, ezen a szinten még megpróbálja befolyásolni a döntést, de végül a delegált dönt) 

6. Tájékoztat: Érdeklődök, milyen döntést hozott. (A delegáló a döntés meghozatala után érdeklődik a delegálttól, és ha nem ért egyet, akkor ezen a szinten még megpróbálhatja befolyásolni) 

7. Delegál: A teljes döntési felelősséget átadom. (A delegáló teljes felhatalmazást ad a döntésre a delegáltnak) 

 

Hogyan próbálhatod ki a csapatoddal? 

A csapat tagjai minden előre meghatározott esetnél megismétlik a következő lépéseket: 

  • Az egyik személy kiválaszt egy helyzetet, amit hangosan felolvas vagy elmond egy személyes történetet. 
  • Minden játékos választ egyet a hét delegációs kártya közül (ezen a ponton még nem mutatja meg a választását a többieknek), átgondolva azt, hogy hogyan delegálná a döntést az adott helyzetben. 
  • Miután az összes csapattag döntött, mindenki felfedheti a kiválasztott lapját. 
  • Mindenki az általa kiválasztott kártyájával egyenértékű pontot szerez, kivéve a „legnagyobb kisebbségben” lévő játékosokat (lásd lejjebb). 
  • Ezután a legmagasabb és a legalacsonyabb értékű kártyát választó játékosok magyarázzák el a döntéseik indokait.  
  • Ezután létre lehet hozni egy Delegációs Táblát, amely bemutatja az adott helyzetről alkotott véleményeket.  

Opcionális szabályok a Delegációs Póker használatához

A Legnagyobb Kisebbség Szabálya kizárólag a hetes kártya használatára fókuszál. Azt mondja ki, hogyha esetleg van egy olyan csapattag, aki mindig a hetes kártyát választja, akkor bizonyos szankciót kell bevezetni. Ha egyedül ő választja azt a lapot, akkor nem kap pontot. Ha egy adott helyzetben három vagy négy ember választja a hetes kártyát, akkor ez a többség azt jelenti, hogy mindegyikük hét pontot kap. 

Vannak, akik a Legalacsonyabb Kisebbség Szabályát is bevezetik. Például egy főnök, aki mindig meg akarja őrizni az irányítást, vagy egy határozatlan csapattárs, aki nem akar semmilyen hatáskört. 

A kártyajáték mellett van egy másik egyszerű eszköz, amellyel az emberek kommunikálhatják a delegáció típusát a menedzser és a csapat, vagy bármelyik két fél között. Ez az eszköz abban is segíthet, hogy mindkét fél nyitott és átlátható legyen azzal kapcsolatban, hogy mit várnak el egymástól. Ez az eszköz az úgynevezett Delegációs Tábla. 

Delegációs Tábla 

A Delegációs Tábla egy fizikai tábla (vagy egy táblázat, igazából lehet bármi), amely függőlegesen felsorol számos olyan kulcsfontosságú döntési területet, amelyet valaki másoknak delegál. A vízszintes dimenzióban pedig a tábla a delegálás hét szintjét mutatja. A testület/csapat minden kulcsfontosságú döntési területhez egy megjegyzést helyez el a hét oszlop egyikében, amely egyértelműen megmutatja mindenkinek, hogy az adott területen mekkora hatáskört ruháznak át. 

A Delegációs Tábla több szempontból is hasznos. Először is nagyon jól modellezi a határok kialakítását és a kiegyensúlyozott felhatalmazást, amelyekre szükség van ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki az önszerveződésből. Másodszor, a kulcsfontosságú döntési területek és delegálási szintek megjelenítésével a tábla információforrásként hathat és irányíthat mindenkit, aki közelebbről is megvizsgálja a delegálási folyamatokat és szabályokat. 

Többi hasznos agilis eszköz az alábbi linken érhető el, illetve a cikk forrásául szolgált angol nyelvű cikk az alábbi linken olvasható.  


Megosztás


Tetszett? Akkor ezeket is nézd meg!


Konfliktusmegoldás háromszögek segítségével
A cikkben a konfliktusmegoldás két innovatív eszközét mutatjuk be: a dráma-, és a felhatalmazás háromszögét.

A kultúraváltás elfogadása és ösztönzése
Kultúraváltás sikeres vezetése: hogyan hajtsd végre és teremtsd meg az elfogadást és az összhangot? A helyes vezetői lépések megismerése.

A tönkrement kultúra ellenszere
Cikkünk mélyrehatóan feltárja a kultúra váltás rejtelmeit és bemutatunk egy elengedhetetlen lépést, amely segít a változásban.


Kapcsolat


Következő lépések
Írj egy üzenetet nekünk
Mi felvesszük veled a kapcsolatot 48 órán belül